Arabisk middag, akuten, nya vänner, lågbegåvade rasister.

Hej på er! Nu ligger jag här på min madrass i rummet tillsammans med la familia. Idag skulle vi ta en tur till Porjus för att hälsa på en utflyttad flyktingfamilj, de skulle bjuda på middag och fika och bara en trevlig kväll. Också skulle Ayham och hans pappa få ett litet avslut, för de har nämligen fått lägenhet i Dorotea (fem timmar från Vuollerim) och de flyttar redan på torsdag. Så de lämnar förläggningen, det som varit deras hem i ett helt år, de lämnar personerna som blivit som deras egen familj. Ja det är sorgligt faktiskt. Vi åkte dit, åt en god middag, jag tycker så mycket om arabisk mat. Det roliga är att det alltid är flera rätter så man kan ju bara välja och vraka. Tyvärr hade jag ätit innan så det blev bara lite, + att jag hade dö ont i magen - kommer till det strax.

Som sagt hade jag ont i magen. Satte in spiral för cirka två veckor sedan som jag nämnt tidigare och jag har haft konstant rejäl mensvärk sen dess. Jag har fått äta ipren hela dagarna för att kunna fungera liksom. Men idag då jag vaknade var smärtan annorlunda, så jag tog en alvedon 500mg och ipren. Det hjälpte inte. Men vi åkte i lugn och ro ändå, jag var med - men ändå inte med. Jag kunde inte tänka, jag satt i ett hörn och hoppades att ingen av flickorna skulle få för sig att börja busa eller så. För då skulle jag avlida. Smärtan var olidlig. Jag ringde 1177 och hon kopplade mig vidare till Jokkmokks VC, jag pratade med henne i cirka 40 sekunder och sen avbröt hon bara mig och sa att jag skulle komma in till akuten. Då fick vi ta vårat pick och pack mitt i desserten, som innehöll typ 7 olika fikasorter. Usch vad dåligt samvete jag fick, men vafan. På akuten var det två sjuksköterskor som välkomnade mig, lyssnade på vad jag berättade och tog sen några prover. De ringde läkaren för att fråga om hen kunde komma in och känna på min mage - nej det är inte akut du får boka tid och komma imorgon. Jag fick med mig voltaren i alla fall, thank you lord. Tabletten hjälpte och jag mår relativt bra. Så nu på kvällen har jag varit nere på hotellet med kvinnorna och bara surrat och druckit kaffe. Hur mysigt som helst. Jag är glad att jag äntligen fått så bra kontakt med kvinnorna nu, tidigare hade vi lite halvtaskig kontakt. Det är roligt. Kidsen gjorde en snögubbe också, jättetjusig.

Nu när det är läggdags kollar jag igenom facebook i vanlig ordning och ser ett inlägg som gör mig så. jävla. förbannad. Då är det alltså en man som skrivit att i genomsnitt tar det ungefär åtta år för en person att få lägenhet i Stockholm om man står i kö. Bla bla bla. Sen länkar han till en artikel där rubriken är typ "ali och mohammed får lägenhet direkt" något liknande. Sen står de att det är ett gammat äldreboende som lades ner pga det behövdes göras en renovering och där stod 100 tomma lägenheter som knappt är i skick för boenden. Och då erbjöds flyktingar dessa lägenheter. Den här mannen som skrev detta arga inlägg skriver då att det är våra skattepengar som går åt till att betala deras lägenheter som de inte ens behöver stå i kö till, de är otacksamma och ska alltid kräva mer mer mer. Bla bla bla, jag tror inte han läste artikeln med tanke på att det finns en anledning till varför de nyanlända fick flytta in dit utan kösystem. Men okej. Hur lågbegåvad är man då om man går till attack mot de nyanlända, skriver ut rasistiska saker och påstår något utifrån en artikel som han uppenbarligen inte läst? Sen har jag kommit fram till att om man är rasist år 2016 då är man ta mig fan lågbegåvad. Hallå?! Hur dum i huvudet är man inte om man tycker att människor är olika värda pga hudfärg, det finns ingen logik i det. Så jag tror på riktigt att folk som är rasister har något fel, det är inte möjligt att man år 2016 inte utcecklats och följt med i svängarna och inte insett att vi alla är människor - om man inte är lågbegåvad, efterbliven, dum i huvudet. Välj själv. Han tog sig vatten över huvudet i alla fall då han uppenbarligen inte läste artikeln. Och då han säger att de tar alla skattepengar kan han ju skita på sig, de får ta del av skattepengar självklart. De blir erbjuda en minimum summa i månaden, oftast det sunkigaste boendet som ingen annan svensson vill bo i. De flyr från krig och flyr för sina liv och här sitter han och klagar på vart skattepengarna går. Ta reda på fakta. Kolla på statistiker. Var går alla skattepengar egentligen. Hur stor del av skattepengarna går till flyktingar. Ta reda på fakta.

Jag blir så arg. Det är tråkigt att vi inte bara kan vara människor och vara medmänskliga. Skittråkigt. Jag förstår om folk kommer säga emot mig nu, för att jag skriver dåligt och inte har kommit med några konkreta argument. Men jag orkar allvarligt inte, och jag är arg. Så stavning och argument lämnar jag åt sidan. Hejdå.

1 Anonym:

skriven

Mycket väl skrivet, Moa. Mycket modigt och nödvändigt skrivet. Vi ska alltid försvara de människor som måste fly från sina länder, sina familjer och ofta lämna hela släkter efter sig i ett land som ligger i ruiner. Vi ska alltid försvara de flyktingar som anländer till Sverige utan något annat än de själva kan bära. Ibland är detta en väska med dammiga (och kanske även för små) väl använda fotbollsskor, samt de shorts och tröja som användes när det fanns tid och utrymme för ett barn att spela fotboll på gatorna längs hela balkanrutten. Vi ska alltid se till att de flyktingar vi möter åtminstone ska ges förutsättning att känna trygghet just i mötet, just i samtalet. Vi måste alltid tänka på att skydda flyktingarna, och även oss själva, trots att vi vet att det skyddet kommer att ifrågasättas av mindre nogräknade personer som sprider felaktiga uppgifter om flyktingarna. Vi måste fortsätta vara starka, stå enade i demokratins, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, FN:s barnkonvention och (faktiskt) kärlekens namn. Något annat är för mig otänkbart. I dina ord, Moa, som du så modigt uttrycker i din blogg, finns styrka, mod, kärlek och medmänsklighet. Och det är detta som måste vara vår utgångspunkt, och vår bas i det stora och svåra arbete som handlar om alla människors lika värde. Tack, Moa, för att du påminde mig om detta viktiga.

Kommentera här: